Resultat från Destination Jobbs första projektår
Utvärderingen av Destination Jobb sker kvalitativt genom intervjuer i början och slutet av projektet med skolpersonal samt deltagare som kommer vara delaktiga i alla tre år. Utvärdering sker även kvantitativt genom insamling av statistik kring frånvaro och andelen som gått ut skolan med behöriga betyg samt att vi genomför utvärderingsfrågor, första gången och sista gången vi träffar deltagarna, som är kopplade till våra projektmål.
​
Destination Jobb har nu pågått i över ett år och vi kan se de första resultaten av projektets insatser. Vårterminen 2023 träffade vi eleverna i årskurs 8 och under året har de fått tagit del av hälften av de aktiviteterna som är planerade för projektperioden. Trots ett kort deltagande i projektet så ser vi ett positivt resultat på många av våra utvärderingsfrågor.
Eleverna upplever att de har fått en ökad kunskap om arbetsmarknaden då medelvärdet i utvärderingen har ökat från 2,1 till 2,8.
​
En ökad kunskap om arbetsmarknaden kommer på sikt medföra att eleverna förhoppningsvis gör mer välgrundade studie-och yrkesval då de vet hur arbetsmarknaden fungerar samt vilka branscher som har brist på arbetskraft.
​
Även elevernas studiemotivation har ökat kopplat till hur deras motivation är utifrån att få behörighet till gymnasiet, få ett jobb i framtiden, få användbar kunskap samt om det är roligt att gå i skolan.
​
Eleverna har fortfarande samma uppfattning av om de är intressanta på arbetsmarknaden och medelvärdet är fortfarande 2,7 av 4. Vi utvärderar även hur många besök per år de har på skolan från olika företag utifrån att vi genom projektet vill öka vuxennärvaron i skolan och skapa möjligheter för eleverna att få en förebild. När eleverna startade i projektet ansåg 67% att de hade 0-2st besök per år och 29% att de hade +3st besök per år. Vid utvärderingen ansåg 28% att de hade 0-2st besök per år och 68% att de hade +3st besök per år.
Vid utvärderingen ställer vi också en fråga kring vem som har ansvaret för att eleverna ska bli intressanta på arbetsmarknaden. Vid starten av projektet varierade svaren mellan att det var en själv, lärare, föräldrar samt kommunikatörer från Arbetsmarknadskunskap medan vi nu ser en förflyttning där majoriteten anser att det är de själva (eleverna) som har det ansvaret.
Utöver dessa frågor har vi ytterligare ett par frågor vi ställer samt statistiken kring frånvaro och behöriga betyg och ju längre projektet pågår desto mer data kommer vi få in som vi kommer att sammanställa och presentera.
Om Destination Jobb
Utifrån tidigare beviljade projekt från Europeiska socialfonden samt vår mångåriga erfarenhet från möten med ungdomar ser vi att alldeles för faÌŠ unga i Västmanland har tillräcklig kunskap om arbetsmarknaden för att ta sig till utbildning och/eller yrken där arbetsgivare saknar kompetens, nu och i framtiden. Konsekvenserna av det blir att unga i stor grad riskerar att hamna i arbetslöshet och utanförskap samt att samhället saknar kompetens där vi som mest behöver den. För att bidra till stärkt kompetensförsörjning i länet behöver fler unga faÌŠ stöd till ökad studiemotivation saÌŠ att fler kan avsluta grundskolan med behöriga betyg och/eller slutförd gymnasieutbildning. Därtill har länet utmaningar gällande jämlikhet och segregation eftersom vissa grupper av unga i samhället löper större risk än andra att hamna i utanförskap under laÌŠng tid, paÌŠ grund av att de kommer fraÌŠn socioekonomiskt utsatta förhaÌŠllanden. Detta leder till att hela stadsdelar och /eller orter drabbas av hög andel invaÌŠnare som staÌŠr utanför arbetsmarknaden. Med hjälp av konceptet Arbetsmarknadskunskap kommer Destination Jobb att genomföra ett ökat antal aktiviteter hos högstadieskolor i Västmanland som deltar i projektet. Alla aktiviteter har som syfte att nå upp till våra projektmål.
Destination Jobbs mål med projektet är att:
Öka kunskapen om arbetsmarknaden
Höja studiemotivationen
Öka vuxennärvaron
Höja andelen som går ut skolan med behöriga betyg och/eller slutförd gymnasieutbildning
Motverka utanförskap för ungdomar och unga vuxna med socioekonomiskt utsatta förhållanden.
​
​
Målgrupp och aktiviteter
Destination Jobb kommer att träffa drygt 2 000 ungdomar och unga vuxna.
I Västerås och Köping kommer Competence att träffa högstadieungdomar i åldern 13-16 år.
I Arboga Kommun kommer verksamheten Navet att träffa ungdomar och unga vuxna i åldern 16-29 år.
Några exempel på aktiviteter som kommer att genomföras:
-
Föreläsningar i Arbetsmarknadskunskap
-
Fördjupad Arbetsmarknadskunskap tillsammans med våra samarbetspartners
-
Studiebesök
-
Kunskapshöjande aktiviteter skolpersonal
-
Föräldramöten
Samverkanspartners
Destination jobb är ett treårigt projekt som medfinansieras av Europeiska unionen som genomförs tillsammans med följande samarbetspartners.
-
Arboga kommun
-
Västerås Stad
-
Köping kommun
-
Region Västmanland, enheten Välfärd och Folkhälsa
-
Region Västmanland, enheten Kompetensförsörjning och näringsliv
-
Bostadsbolaget Mimer
-
Kriminalvården Salberga
-
Swedbank, Ung ekonomi
-
Arbetsmarknadskunskap
Vill du följa vårt arbete? Följ Competence på sociala medier